niedziela, 5 stycznia 2014

Pomidorowo - paprykowe krewetki



Dziś przedstawiam propozycję mojej koleżanki Oli, która jest niezwykle apetyczna i z pewnością często będzie witała na naszym stole. Danie doskonale nadaje się na przyjęcia! Polecam!



Składniki:

  • ½ kg krewetek
  • 200g kalmarów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • Łyżka masła
  • Sól i pieprz

Krewetki i kalmary rozmrażamy, następnie solimy i pieprzymy. Obie papryki kroimy w kostkę, dodajemy do nich puszkę pomidorów i
poszatkowaną nać pietruszki. Całość przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem, imbirem oraz solą i pieprzem. Warzywa łączymy z owocami morza i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy małe kawałki masła. Całość zapiekamy pod przykryciem 45 min w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 10 min. Potrawka doskonale smakuje z ryżem. Smacznego!


3 komentarze: