niedziela, 12 stycznia 2014

Aromatyczny smażony dorsz




Składniki:
  • 2 filety z dorsza
  • 1 jajko
  • mąka
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz
Panierka:
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego koperku
  • ½ łyżeczki przyprawy do ryb

Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem , solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. W głębokim talerzy rozbijamy i roztrzepujemy jajko. Na jeden talerz wysypujemy mąkę a na drugi wymieszaną bułkę tartą ze słodką papryką, czosnkiem, suszonym koperkiem i przyprawą do ryb. Rybę obtaczamy kolejno w mące, jajku i przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone filety odsączamy z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Smacznego!!


1 komentarz:

  1. I do tego suróweczka z kiszonej kapusty.
    Obiadek jak u mamy. Uwielbiam.
    Pozdrawiam.
    Lucyna.

    OdpowiedzUsuń