Składniki:
- ½ kg łopatki mielonej
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 sucha bułka
- 1 jajko
- Bułka tarta
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Marchewkę i ząbek czosnku obieramy i ścieramy na tarce o
drobnych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie lub
mleku. W misce mieszamy mięso mielone, marchewkę, cebulkę, czosnek, odciśniętą
bułkę i jajko. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formułujemy
kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Mielone smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego!!!
Wyglądają bardzo smacznie! Aż nabrałam ochoty na mielone :)
OdpowiedzUsuń