sobota, 4 stycznia 2014

Kotlety mielone z marchewką i cebulką




Składniki:

  • ½ kg łopatki mielonej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 sucha bułka
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Marchewkę i ząbek czosnku obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie lub mleku. W misce mieszamy mięso mielone, marchewkę, cebulkę, czosnek, odciśniętą bułkę i jajko. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formułujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Mielone smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego!!!

1 komentarz: