wtorek, 21 października 2014

Krem z dyni z pomidorową nutą




Składniki:

  • 1 dynia - ok 1 kg
  • 1 główka czosnku
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1 litr bulionu drobiowego - może być z kostki
  • Płaska łyżeczka harissy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Do smaku słodka i wędzona papryka
  • Sól i pieprz
  • Prażone ziarna słonecznika
Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Dynię kroimy na pół i wyjmujemy nasiona. Dalej dzielimy ją na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Dodajemy całą główkę czosnku. Całość skrapiamy delikatnie oliwą, solimy i wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Upieczoną dynię obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy wyciśnięty z łupinek czosnek. Całość zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Po zagotowaniu zupę blendujemy na gładki krem. Podajemy z prażonymi ziarnami słonecznika.
Smaczna Jesień
Zdrowe Halloween

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz