Składniki:
- 1 dynia - ok 1 kg
- 1 główka czosnku
- 100 g przecieru pomidorowego
- 1 litr bulionu drobiowego - może być z kostki
- Płaska łyżeczka harissy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Do smaku słodka i wędzona papryka
- Sól i pieprz
- Prażone ziarna słonecznika
Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Dynię kroimy na pół i wyjmujemy nasiona. Dalej dzielimy ją na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Dodajemy całą główkę czosnku. Całość skrapiamy delikatnie oliwą, solimy i wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Upieczoną dynię obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy wyciśnięty z łupinek czosnek. Całość zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Po zagotowaniu zupę blendujemy na gładki krem. Podajemy z prażonymi ziarnami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz