Składniki:
- 2cm pasek wędzonego boczku
- 250g świeżej brukselki
- 3 ząbki czosnku
- 200ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Starty żółty ser
- Makaron spaghetti
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w paski i dodajemy bo boczku. Podsmażamy ok 7 min. Dodajemy poszatkowane 3 ząbki czosnku. Całość delikatnie solimy do smaku - pamiętajmy, że boczek jest słony. Śmietanę mieszamy z ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową - wlewamy ją na patelnie. Zagotowujemy, dodajemy ugotowany makaron i starty żółty ser. Całość mieszamy i podajemy. Smacznego :)
mniam! spaghetti idealne!
OdpowiedzUsuń