niedziela, 19 października 2014

Brukselkowe spaghetti


Składniki:
  • 2cm pasek wędzonego boczku
  • 250g świeżej brukselki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Starty żółty ser
  • Makaron spaghetti

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w paski i dodajemy bo boczku. Podsmażamy ok 7 min. Dodajemy poszatkowane 3 ząbki czosnku. Całość delikatnie solimy do smaku - pamiętajmy, że boczek jest słony. Śmietanę mieszamy z ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową - wlewamy ją na patelnie. Zagotowujemy, dodajemy ugotowany makaron i starty żółty ser. Całość mieszamy i podajemy. Smacznego :)
Smaczna Jesień

1 komentarz: