Składniki:
- gotowy makaron cannelloni
- kilka plasterków żółtego sera
- 500g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
- 2 duże cebule
- kilka pieczarek
- 1 marchewka
- puszka pomidorów krojonych
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżka przecieru pomidorowego
- kilka listków świeżej bazylii
- zioła prowansalskie
- cząber
- suszone chilli
- odrobina cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulkę, dodajemy do niej pieczarki i następnie startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę - podsmażamy. Zawartość patelni solimy i pieprzymy do smaku, odstawiamy do wystygnięcia. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone. Przyprawiamy je solą, pieprzem, wegetą. Dodałam również 1 łyżkę "maggi hot". Całość studzimy.
Do blendera wkładamy wszystkie składniki sosu i dokładnie blendujemy. Do wystudzonego nadzienia dodajemy 2 łyżki sosu i mieszamy.
Surowe rurki makaronu wypełniamy nadzieniem i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną tłuszczu. Na wierzch dokładnie rozprowadzamy sos. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy 20 min w temp 200 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folie, układamy żółty ser i zapiekamy jeszcze 15 min.
Jedno z moich ulubionych dań. :)
OdpowiedzUsuń