poniedziałek, 5 stycznia 2015

Zapiekane cannelloni



Składniki:


  • gotowy makaron cannelloni
  • kilka plasterków żółtego sera
NADZIENIE:
  • 500g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
  • 2 duże cebule
  • kilka pieczarek
  • 1 marchewka
SOS:
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • zioła prowansalskie
  • cząber
  • suszone chilli
  • odrobina cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:


Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulkę, dodajemy do niej pieczarki i następnie startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę - podsmażamy.  Zawartość patelni solimy i pieprzymy do smaku, odstawiamy do wystygnięcia. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone. Przyprawiamy je solą, pieprzem, wegetą. Dodałam również 1 łyżkę "maggi hot". Całość studzimy. 
Do blendera wkładamy wszystkie składniki sosu i dokładnie blendujemy.  Do wystudzonego nadzienia dodajemy 2 łyżki sosu i mieszamy. 
Surowe rurki makaronu wypełniamy nadzieniem i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną tłuszczu. Na wierzch dokładnie rozprowadzamy sos. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy 20 min w temp 200 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folie, układamy żółty ser i zapiekamy jeszcze 15 min.

1 komentarz: