No cóż.. u nas słoneczko zrobiło sobie wczoraj wolne i
zawitały ciężkie deszczowe chmury. Był to dobry moment na stworzenie czegoś co
w tak pochmurny dzień rozweseli najbardziej ponurą minkę. Taki cieplutki i
słodki deser z pewnością szybko zostanie spałaszowany przez domowych łasuchów.:)
POLECAM!!!
Składniki (dla 2 osób):
- 2-3 gruszki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki mąki
- 1 łyżeczka masła
- Sok z limonki
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą
kostkę. Dodajemy do nich cukier i mąkę. Delikatnie mieszamy. Owoce przekładamy
do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i skrapiamy sokiem z limonki
żeby nie ściemniały.
- 1 ½ łyżki mąki
- 2 ½ łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka płatków migdałowych
- ¼ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki soli
- 3 łyżki masła
W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki,
dodajemy do nich masło w temperaturze pokojowej i mieszamy. Gotową kołderkę
przekładamy na owoce. Całość zapiekamy 30-40 min w temperaturze 200 stopni, aż
kołderka się zrumieni. Po upieczeniu całość musi nieco
odpocząć – deser nie będzie nam spadał z łyżki. Najlepiej smakuje z lodami
waniliowymi. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz