niedziela, 15 września 2013

Gruszki zapiekane pod chrupiącą kołderką



No cóż.. u nas słoneczko zrobiło sobie wczoraj wolne i zawitały ciężkie deszczowe chmury. Był to dobry moment na stworzenie czegoś co w tak pochmurny dzień rozweseli najbardziej ponurą minkę. Taki cieplutki i słodki deser z pewnością szybko zostanie spałaszowany  przez domowych łasuchów.:) POLECAM!!!




Składniki (dla 2 osób):

  • 2-3 gruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • Sok z limonki


Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do nich cukier i mąkę. Delikatnie mieszamy. Owoce przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i skrapiamy sokiem z limonki żeby nie ściemniały.



Kołderka:

  • 1 ½ łyżki mąki
  • 2 ½ łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła



W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich masło w temperaturze pokojowej i mieszamy. Gotową kołderkę przekładamy na owoce. Całość zapiekamy 30-40 min w temperaturze 200 stopni, aż kołderka się zrumieni. Po upieczeniu całość musi nieco odpocząć – deser nie będzie nam spadał z łyżki. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Smacznego!!!


Akcja z gruszką w tle

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz