poniedziałek, 30 września 2013

Kotlety z piersi z kurczaka z pieczarkami



Dzisiaj polecam danie, które zaserwowała nam koleżanka Madzia w trakcie naszego niezapomnianego wypoczynku w Chorwacji :). To jedna z tych potraw, która jest bardzo prosta w przygotowaniu i pozwala na stworzenie naprawdę sporej ilości kotletów z niewielkiej ilości mięsa, a przy okazji jest naprawdę pyszna:) (my miałyśmy 3 piersi z kurczaka dzięki którym najadło się 6 dorosłych osób i jeszcze zostało trochę na następny dzień).

Danie można dowolnie uzupełniać w składniki takie jak papryka bądź pieczarki. U nas kotleciki serwowane były z ryżem i sałatą lodową w towarzystwie sosu czosnkowego i ketchupu.


Składniki (na 2 osoby):

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 100g żółtego sera (pokrojonego w drobną kostkę lub startego na tarce)
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • Przyprawa do mięs
  • Sól, pieprz, olej 
Cebulkę szatkujemy i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do cebulki. Całość podsmażamy do odparowania wody i odstawiamy do wystygnięcia. Umytą pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Przyprawiamy do smaku przyprawą do mięs. Do kurczaka dodajemy majonez, mąkę, jajko, żółty ser i pieczarki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i dużą łyżką nakładamy ciasto. Kotleciki przewracamy dopiero wtedy gdy wokół będą już rumiane – wówczas możemy mieć pewność, że się nie rozpadną. Po usmażeniu kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. SMACZNEGO!!
 

3 komentarze:

  1. ...świetny przepis... i to z Chorwacji. W takim wydaniu piersi z kurczaka nie jadłam. Zapamiętam sobie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, chyba się skuszę na zrobienie tego dania, gdy mi dobrze wyjdzie to napiszę. M.

    OdpowiedzUsuń
  3. musze koniecznie dzisiaj ten przepis wyprobowac, wszystkie skladniki mam w lodowce

    OdpowiedzUsuń