Dzisiaj polecam danie, które zaserwowała nam koleżanka
Madzia w trakcie naszego niezapomnianego wypoczynku w Chorwacji :).
To jedna z tych potraw, która jest bardzo prosta w przygotowaniu i pozwala na
stworzenie naprawdę sporej ilości kotletów z niewielkiej ilości mięsa, a przy
okazji jest naprawdę pyszna:)
(my miałyśmy 3 piersi z kurczaka dzięki którym najadło się 6 dorosłych osób i
jeszcze zostało trochę na następny dzień).
Danie można dowolnie uzupełniać w składniki takie jak
papryka bądź pieczarki. U nas kotleciki serwowane były z ryżem i sałatą lodową
w towarzystwie sosu czosnkowego i ketchupu.
Składniki (na 2 osoby):
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 100g żółtego sera (pokrojonego w drobną kostkę lub startego na tarce)
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- Przyprawa do mięs
- Sól, pieprz, olej
Cebulkę szatkujemy i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do cebulki. Całość
podsmażamy do odparowania wody i odstawiamy do wystygnięcia. Umytą pierś z
kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Przyprawiamy do smaku
przyprawą do mięs. Do kurczaka dodajemy majonez, mąkę, jajko, żółty ser i
pieczarki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy
olej i dużą łyżką nakładamy ciasto. Kotleciki przewracamy dopiero wtedy gdy
wokół będą już rumiane – wówczas możemy mieć pewność, że się nie rozpadną. Po
usmażeniu kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar
tłuszczu. SMACZNEGO!!
...świetny przepis... i to z Chorwacji. W takim wydaniu piersi z kurczaka nie jadłam. Zapamiętam sobie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, chyba się skuszę na zrobienie tego dania, gdy mi dobrze wyjdzie to napiszę. M.
OdpowiedzUsuńmusze koniecznie dzisiaj ten przepis wyprobowac, wszystkie skladniki mam w lodowce
OdpowiedzUsuń