czwartek, 12 września 2013

Duszone pieczarki z cebulką



Bardzo lubię to proste danie. Przy obiedzie potrafi urozmaicić każdego kotleta, ale doskonale sprawdza się również jako dodatek do grilla oraz makaronu i ryżu.


Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła lub margaryny
  • Sól i pieprz
  • Szczypiorek do dekoracji

Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy. Kapelusze kroimy na ćwiartki a nóżki na 1 cm kawałki. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Na patelni podgrzewamy  trochę margaryny i szklimy cebulkę, gdy będzie już miała rumiany kolor dodajemy resztę tłuszczu i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż z pieczarek wyparuje cała woda. Dekorujemy poszatkowanym szczypiorkiem. Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Nigdy nie należy solić pieczarek podczas smażenia (duszenia) lecz po zakończeniu obróbki termicznej.

    OdpowiedzUsuń
  2. ABY PIECZARKI SZYBCIEJ USMAŻYĆ (UDUSIĆ) NALEŻNY JĄ W POCZĄTKOWEJ FAZIE SMAŻENIA POSOLIĆ, ABY POZBYĆ SIĘ NADMIARU WODY. TO TAKI TRIK KUCHARSKI. PRZEPIS Z MAKARONOWEJ KOKARDKI ZATEM JEST JAK NAJBARDZIEJ PRAWIDŁOWY.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sól wiąże wodę... Zależnie od preferencji... Osobiście solę w 1/3 smażenia co powoduje że grzyby nie są takie suche ale jednocześnie są słone... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń