Bardzo lubię to proste danie. Przy obiedzie potrafi
urozmaicić każdego kotleta, ale doskonale sprawdza się również jako dodatek do
grilla oraz makaronu i ryżu.
Składniki:
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1-2 łyżki masła lub margaryny
- Sól i pieprz
- Szczypiorek do dekoracji
Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy. Kapelusze kroimy na
ćwiartki a nóżki na 1 cm kawałki. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Na patelni
podgrzewamy trochę margaryny i szklimy
cebulkę, gdy będzie już miała rumiany kolor dodajemy resztę tłuszczu i
pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż z pieczarek wyparuje cała
woda. Dekorujemy poszatkowanym szczypiorkiem. Smacznego!!!
Nigdy nie należy solić pieczarek podczas smażenia (duszenia) lecz po zakończeniu obróbki termicznej.
OdpowiedzUsuńABY PIECZARKI SZYBCIEJ USMAŻYĆ (UDUSIĆ) NALEŻNY JĄ W POCZĄTKOWEJ FAZIE SMAŻENIA POSOLIĆ, ABY POZBYĆ SIĘ NADMIARU WODY. TO TAKI TRIK KUCHARSKI. PRZEPIS Z MAKARONOWEJ KOKARDKI ZATEM JEST JAK NAJBARDZIEJ PRAWIDŁOWY.
OdpowiedzUsuńSól wiąże wodę... Zależnie od preferencji... Osobiście solę w 1/3 smażenia co powoduje że grzyby nie są takie suche ale jednocześnie są słone... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń