Wiem, że dla wielu osób brukselka nie kojarzy się dobrze,
jednak dla mnie to bardzo smaczne warzywko, które można podawać na wiele
ciekawych sposobów. Specjalnie dla innych miłośników brukselki prezentuję potrawę,
które znalazłam w angielskiej książce kucharskiej „Farmer’s market”. Gotowe
danie podałam ze smażonymi kluseczkami gnocchi. Pychotka!
Składniki:
Brukselkę myjemy, obieramy z zewnętrznych liści, solimy i
gotujemy na parze aż zmięknie. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na rumiano
na małej ilości oleju. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Gdy
brukselka będzie już gotowa przekładamy ją do usmażonego boczku i chwilę razem
smażymy. Gotowe danie posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Ja do takiej
brukselki podałam usmażone gnocchi – surowe kluseczki wrzucamy na patelnie z
dobrze rozgrzanym olejem, smażymy na rumiano. Gotowe chrupiące gnocchi
przekładamy na papierowy ręcznik aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu, solimy i
podajemy. Smacznego!!
Ja uwielbiam brukselkę, szczególnie w połączeniu z boczkiem!
OdpowiedzUsuńPrzyrządziłem danie wedle przepisu, dodając jeszcze cebulkę do boczku plus parę przypraw. Wyszło idealnie. Naprawdę polecam.
OdpowiedzUsuń