poniedziałek, 7 października 2013

Brukselka z chrupiącym boczkiem, płatkami migdałowymi i chrupiącymi kluseczkami gnocchi



Wiem, że dla wielu osób brukselka nie kojarzy się dobrze, jednak dla mnie to bardzo smaczne warzywko, które można podawać na wiele ciekawych sposobów. Specjalnie dla innych miłośników brukselki prezentuję potrawę, które znalazłam w angielskiej książce kucharskiej „Farmer’s market”. Gotowe danie podałam ze smażonymi kluseczkami gnocchi. Pychotka!

Składniki:

  • 1 kg brukselki
  • 300g wędzonego boczku
  • Płatki migdałowe
  • Sól
  • Olej
  • 1 opakowanie kluseczek gnocchi


Brukselkę myjemy, obieramy z zewnętrznych liści, solimy i gotujemy na parze aż zmięknie. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na rumiano na małej ilości oleju. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Gdy brukselka będzie już gotowa przekładamy ją do usmażonego boczku i chwilę razem smażymy. Gotowe danie posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Ja do takiej brukselki podałam usmażone gnocchi – surowe kluseczki wrzucamy na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem, smażymy na rumiano. Gotowe chrupiące gnocchi przekładamy na papierowy ręcznik aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu, solimy i podajemy. Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Ja uwielbiam brukselkę, szczególnie w połączeniu z boczkiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyrządziłem danie wedle przepisu, dodając jeszcze cebulkę do boczku plus parę przypraw. Wyszło idealnie. Naprawdę polecam.

    OdpowiedzUsuń