czwartek, 3 października 2013

Spagetti carbonara



Uwielbiam makarony pod każdą postacią! Nie dość, że są doskonałe w smaku to jeszcze można je bardzo szybko przygotować. Dzisiaj przedstawiam prosty i treściwy obiad przygotowany w zaledwie 15 min! Dedykuję go wszystkim, którzy głodni późno wracają do domku i mają ochotę na coś smacznego :)


Składniki (na 2 osoby):

  • Makaron spaghetti (u mnie 1/3 opakowania)
  • 1 gruby plaster wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 plasterki ulubionego sera
  • ½ kulki mozarelli
  • Duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • Świeżo mielony pieprz
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii

Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeżeli udało nam się kupić chudy boczek dodajemy na patelnię odrobinę oleju. W tym samym czasie wstawiamy wodę na makaron. Do boczku dodajemy poszatkowaną cebulkę i na końcu przeciskamy 1 ząbek czosnku. Razem smażymy.
W tym czasie, gdy boczek skwierczy na patelni, a makaron się gotuje, do dużej miski wbijamy jajo, dodajemy jogurt naturalny oraz pokrojone w kostkę sery. Przyprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią (nie solimy, gdyż słony będzie boczek). Wszystko dokładnie mieszamy.
Gotowy makaron odcedzamy i od razu gorący przekładamy na patelnię z usmażonym boczkiem. Mieszamy i chwilę razem smażymy. Zawartość patelni przekładamy do miski z przygotowanym sosem. Szybko razem mieszamy, aby ser dokładnie rozpuścił się z makaronem. Rozkładamy na talerze i podajemy. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz