Prosty i bardzo smaczny pomysł, jak urozmaicić sobie
tradycyjny obiad. Inspiracja zaciągnięta z programu telewizyjnego „Łatwe
przepisy na wielki apetyt” prowadzony przez Lucindę Scala Quinn. U mnie danie podane z
tradycyjnym mielonym i buraczkami. Polecam!!
Składniki:
- 1 woreczek ryżu – u mnie paraboiled
- 1 filiżanka dowolnego makaronu (jeżeli jest gruby to należy go pokruszyć)
- 1 cebula
- 3 filiżanki bulionu
- Łyżka masła
- Olej
Do rondelka wlewamy trochę oleju i łyżkę masła. Dodajemy
poszatkowaną cebulkę i dusimy. Dodajemy do niej surowy makaron i smażymy ok.
5-7 min do zrumienienia (makaron ma osiągnąć kolor brązowy). Następnie dodajemy
surowy ryż (bez torebki), chwilę razem smażymy i zalewamy bulionem – UWAGA
będzie mocno skwierczeć i chwilę pryskać. Całość należy delikatnie przemieszać,
przykryć i gotować na małym ogniu ok. 15 min aż ryż zmięknie. Smacznego!!
dawno nie jadłam makaronu i bardzo mi się podoba taki pomysł na jego przyrządzenie :)
OdpowiedzUsuń