niedziela, 20 października 2013

Pilaw z ryżu i makaronu



Prosty i bardzo smaczny pomysł, jak urozmaicić sobie tradycyjny obiad. Inspiracja zaciągnięta z programu telewizyjnego „Łatwe przepisy na wielki apetyt” prowadzony przez Lucindę Scala Quinn. U mnie danie podane z tradycyjnym mielonym i buraczkami. Polecam!!



Składniki:

  • 1 woreczek ryżu – u mnie paraboiled
  • 1 filiżanka dowolnego makaronu (jeżeli jest gruby to należy go pokruszyć)
  • 1 cebula
  • 3 filiżanki bulionu
  • Łyżka masła
  • Olej


Do rondelka wlewamy trochę oleju i łyżkę masła. Dodajemy poszatkowaną cebulkę i dusimy. Dodajemy do niej surowy makaron i smażymy ok. 5-7 min do zrumienienia (makaron ma osiągnąć kolor brązowy). Następnie dodajemy surowy ryż (bez torebki), chwilę razem smażymy i zalewamy bulionem – UWAGA będzie mocno skwierczeć i chwilę pryskać. Całość należy delikatnie przemieszać, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 15 min aż ryż zmięknie. Smacznego!!

1 komentarz:

  1. dawno nie jadłam makaronu i bardzo mi się podoba taki pomysł na jego przyrządzenie :)

    OdpowiedzUsuń