sobota, 5 października 2013

Sałatka z piersią z indyka i pieczarkami z dipem czosnkowo – musztardowym



Oto pomysł na niezwykle sycącą sałatkę, która doskonale zastąpi cały obiad :)


Składniki:
  • Kilka liści dowolnej sałaty – u mnie sałata karbowana
  • Pomidor
  • mozarella
  • Szczypiorek
  • Oliwki
  • Przyprawa do sałatek
  • Kawałek piersi z indyka
  • 1 mała cebula
  • 200g pieczarek
  • Przyprawa do mięs
  • Sos sojowy
  • Jogurt naturalny gęsty
  • Musztarda
  • Czosnek
  • Przyprawa do tzatzików
  • Olej, masło
Piersi z indyka kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą do mięs i sosem sojowym. Odstawiamy na 15min. W między czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę na złoty kolor. Dodajemy do niej indyka i smażymy do zrumienienia. Pieczarki myjemy i kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozpuszczamy trochę masła, dodajemy pieczarki, solimy i  smażymy do odparowania całej wody.
Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Na wierzch układamy pokrojonego pomidora, mozarellę oliwki i poszatkowany szczypior. Całość posypujemy przyprawą do sałatek (lub tylko solą i pieprzem) i skrapiamy delikatnie oliwą. 
Na wierzch układamy usmażone mięso z indyka i pieczarki.
DIP: 3 łyżki jogurtu naturalnego mieszamy z  łyżeczką musztardy – u mnie sarepska. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawę do tzatzików i solimy do smaku.
Wedle uznania mięso i pieczarki możemy podać na osobnym talerzu lub razem wymieszane z sałatką. Smacznego!!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz