Oto pomysł na niezwykle sycącą sałatkę, która doskonale
zastąpi cały obiad :)
Składniki:
- Kilka liści dowolnej sałaty – u mnie sałata karbowana
- Pomidor
- mozarella
- Szczypiorek
- Oliwki
- Przyprawa do sałatek
- Kawałek piersi z indyka
- 1 mała cebula
- 200g pieczarek
- Przyprawa do mięs
- Sos sojowy
- Jogurt naturalny gęsty
- Musztarda
- Czosnek
- Przyprawa do tzatzików
- Olej, masło
Piersi z indyka kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą do
mięs i sosem sojowym. Odstawiamy na 15min. W między czasie na rozgrzanym oleju
podsmażamy poszatkowaną cebulę na złoty kolor. Dodajemy do niej indyka i
smażymy do zrumienienia. Pieczarki myjemy i kroimy w dużą kostkę. Na patelni
rozpuszczamy trochę masła, dodajemy pieczarki, solimy i smażymy do odparowania całej wody.
Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na
talerzu. Na wierzch układamy pokrojonego pomidora, mozarellę oliwki i
poszatkowany szczypior. Całość posypujemy przyprawą do sałatek (lub tylko solą i pieprzem) i skrapiamy
delikatnie oliwą.
Na wierzch układamy usmażone mięso z indyka i pieczarki.
DIP: 3 łyżki jogurtu naturalnego mieszamy z łyżeczką musztardy – u mnie sarepska.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawę do tzatzików i
solimy do smaku.
Wedle uznania mięso i pieczarki możemy podać na osobnym
talerzu lub razem wymieszane z sałatką. Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz