piątek, 8 listopada 2013

Cynamonowe rollsy i croissanty z czekoladą z ciasta francuskiego



Czyli raj dla mojego podniebienia… :)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • Czekolada deserowa
  • 1 jajko
  • Gotowy prostokąt ciasta francuskiego należy przekroić na pół.


Cynamonowe rollsy:
Pierwszy prostokąt smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem i dość grubo posypujemy nim ciasto. Całość zwijamy w rulonik  - końcówkę dokładnie smarujemy jajkiem aby w trakcie pieczenie rollsy nie rozkleiły się. Ciasto kroimy na ok. 1cm kawałki i układamy na papierze do pieczenia. Wszystkie smarujemy z wierzchu jajkiem. Pieczemy ok. 15 min w temp 180 stopni.

Croissanty z czekoladą:
Drugi prostokąt dzielimy na pół  i następnie powstałe prostokąty dzielimy po przekątnej tak aby powstały 4 trójkąty. Wszystkie krawędzie dokładnie smarujemy jajkiem. Kostki czekolady siekamy na mniejsze kawałki i układamy je u podstawy każdego trójkąta. Ciasto zwijamy w rogaliki rozpoczynając od podstawy trójkąta do wierzchołka – tak aby wierzchołek był schowany pod spód. Gotowe rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 15 min w temp 180 stopni.

1 komentarz: