Czyli raj dla mojego podniebienia… :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- Czekolada deserowa
- 1 jajko
- Gotowy prostokąt ciasta francuskiego należy przekroić na pół.
Cynamonowe rollsy:
Pierwszy prostokąt smarujemy z wierzchu roztrzepanym
jajkiem. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem i dość grubo posypujemy nim
ciasto. Całość zwijamy w rulonik -
końcówkę dokładnie smarujemy jajkiem aby w trakcie pieczenie rollsy nie
rozkleiły się. Ciasto kroimy na ok. 1cm kawałki i układamy na papierze do
pieczenia. Wszystkie smarujemy z wierzchu jajkiem. Pieczemy ok. 15 min w temp
180 stopni.
Croissanty z czekoladą:
Drugi prostokąt dzielimy na pół i następnie powstałe prostokąty dzielimy po
przekątnej tak aby powstały 4 trójkąty. Wszystkie krawędzie dokładnie smarujemy
jajkiem. Kostki czekolady siekamy na mniejsze kawałki i układamy je u podstawy
każdego trójkąta. Ciasto zwijamy w rogaliki rozpoczynając od podstawy trójkąta
do wierzchołka – tak aby wierzchołek był schowany pod spód. Gotowe rogaliki
smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy
ok. 15 min w temp 180 stopni.
zrobilam i croissanty sa pycha!!!
OdpowiedzUsuń