Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- Przyprawa do mięs
- Sos sojowy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Mąka
- Jogurt naturalny gęsty
- Sól, pieprz
Przygotowujemy marynatę z oleju, przyprawy do mięs, sosu
sojowego, wyciśniętego czosnku, soli i pieprzu. Pierś z kurczaka kroimy w
kostkę, przekładamy do marynaty i odstawiamy na min 30 min. Mięso smażymy na
rozgrzanej patelni do zrumienienia i przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą i
dusimy. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulkę. Do podsmażonej cebulki
dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Gdy odparuje z nich woda przekładamy
je do mięsa i dusimy razem ok. 20-30min. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy
łyżeczkę mąki i łyżeczkę jogurtu naturalnego, przelewamy do gulaszu szybko
mieszając. Gotowy sos, jeśli potrzeba, doprawiamy do smaku sosem sojowym.
Gulasz podałam z kluseczkami gnocchi i surówką z marchewki z
jabłkiem.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz