środa, 6 listopada 2013

Gulasz z piersi z kurczaka z pieczarkami




Składniki:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • Przyprawa do mięs
  • Sos sojowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Mąka
  • Jogurt naturalny gęsty
  • Sól, pieprz
Przygotowujemy marynatę z oleju, przyprawy do mięs, sosu sojowego, wyciśniętego czosnku, soli i pieprzu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do marynaty i odstawiamy na min 30 min. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia i przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą i dusimy. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulkę. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Gdy odparuje z nich woda przekładamy je do mięsa i dusimy razem ok. 20-30min. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy łyżeczkę mąki i łyżeczkę jogurtu naturalnego, przelewamy do gulaszu szybko mieszając. Gotowy sos, jeśli potrzeba, doprawiamy do smaku sosem sojowym.
Gulasz podałam z kluseczkami gnocchi i surówką z marchewki z jabłkiem.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz