niedziela, 29 grudnia 2013

Racuchy z jabłkami





Składniki:

  • 1½ szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 25g drożdży
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 duże jabłka
  • Olej do smażenia

W miseczce kruszymy drożdże z łyżką mąki i cukru i odrobiną ciepłego mleka. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
 W osobnym naczyniu mieszamy pozostałą mąkę, cukier, jajka, ciepłe mleko i powstały zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę i dodajemy pokrojone jabłka. Całość odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki formułujemy racuszki. Racuszki smażymy na złoty kolor, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam na śniadanie i cukrem pudrem mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie usmażone... na złoto... prawdziwy smak dzieciństwa... dziękuję i pozdrawiam - Beata

    OdpowiedzUsuń