niedziela, 9 lutego 2014

Chińskie pierożki



Ponieważ zostało mi trochę nadzienia z sajgonek postanowiłam je wykorzystać jako nadzienie do chińskich pierożków.




Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • Szczypta soli

Nadzienie:




Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Stopniowo dodajemy wodę, mieszamy i zagniatamy ok. 10 min. Ciasto odkładamy do miseczki i przykrywamy ściereczką na min 20 min. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka o średnicy ok. 9cm (większe niż na nasze tradycyjne pierogi). Na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu i zbieramy boki w małe sakiewki.

Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 min od wypłynięcia.

Podajemy skropione sosem sojowym.

Smacznego!
Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

2 komentarze:

  1. Patrze i patrzę...aż głodna się zrobiłam ...
    Pozdrawiam,
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie połączenia składników.
    Serdecznie pozdrawiam,
    Magda

    OdpowiedzUsuń