Ponieważ zostało mi trochę nadzienia z sajgonek postanowiłam
je wykorzystać jako nadzienie do chińskich pierożków.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- Szczypta soli
Nadzienie:
- Nadzienie do sajgonek (kliknij tu)
- Sos sojowy
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Stopniowo dodajemy
wodę, mieszamy i zagniatamy ok. 10 min. Ciasto odkładamy do miseczki i
przykrywamy ściereczką na min 20 min. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy
kółka o średnicy ok. 9cm (większe niż na nasze tradycyjne pierogi). Na środek
każdego nakładamy łyżeczkę farszu i zbieramy boki w małe sakiewki.
Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 min od
wypłynięcia.
Podajemy skropione sosem sojowym.
Smacznego!
Patrze i patrzę...aż głodna się zrobiłam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Asia
Bardzo lubię takie połączenia składników.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
Magda