wtorek, 11 lutego 2014

Kasza gryczana z kurczakiem i porem




Składniki:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej białej
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sos sojowy
  • Papryka ostra
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej
  • Sól i pieprz


Kurczaka kroimy w drobną kostkę i marynujemy w sosie sojowym, miodzie, ostrej papryce i wyciśniętym ząbku czosnku. Odstawiamy do lodówki na min 30 min. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg opakowania. Cebulkę szatkujemy, pora kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy kurczaka i smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy cebulę i pora. Całość smażymy, aż cebula i por zmiękną i lekko się zrumienią. Dodajemy ugotowaną kaszę. Doprawiamy majerankiem, oregano, solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość przesmażamy chwilę do połączenia się wszystkich smaków. Smacznego!
Zainspiruj się kaszą! II edycja

2 komentarze: