Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej białej
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 por
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- Sos sojowy
- Papryka ostra
- 1 łyżeczka miodu
- olej
- Sól i pieprz
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i marynujemy w sosie
sojowym, miodzie, ostrej papryce i wyciśniętym ząbku czosnku. Odstawiamy do
lodówki na min 30 min. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg opakowania. Cebulkę
szatkujemy, pora kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy
kurczaka i smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy cebulę i pora. Całość
smażymy, aż cebula i por zmiękną i lekko się zrumienią. Dodajemy ugotowaną
kaszę. Doprawiamy majerankiem, oregano, solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość
przesmażamy chwilę do połączenia się wszystkich smaków. Smacznego!
Wygląda cudownie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje ;)
OdpowiedzUsuńDzis zrobiłam. Bardzo dobre.
OdpowiedzUsuń