Składniki:
- ½ kg łopatki mielonej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- Mała kapusta pekińska
- 100g makaronu ryżowego
- 1cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 2 opakowania papieru ryżowego
- olej
- Sól i pieprz
Cebulę szatkujemy
i smażymy na patelni na złoty kolor. Dodajemy mięso mielone i startą na
drobnych oczkach marchewkę. Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy drobno
posiekany czosnek i imbir. Chwilę razem smażymy. Kapustę pekińską drobno
szatkujemy i przekładamy do mięsa. W między czasie przygotowujemy makaron
zgodnie z opakowaniem. Gotowy makaron drobno kroimy i przekładamy do farszu.
Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku sosem sojowym, przyprawą 5
smaków, solą i pieprzem. Farsz odstawiamy do wystygnięcia. Papier ryżowy
moczymy na kilka sekund w zimnej wodzie (użyłam do tego głębokiego talerza).
Gdy papier zmięknie układamy na nim farsz i zawijamy tak jak krokiety. Krańcowy
brzeg posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Gotowe sajgonki posmarowałam
delikatnie olejem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30
min (sajgonki należy przynajmniej raz przewrócić). Podajemy ze słodkim sosem
chilli. Smacznego!
Uwielbiam sajgonki :)
OdpowiedzUsuń