sobota, 8 lutego 2014

Sajgonki





Składniki:

  • ½ kg łopatki mielonej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • Mała kapusta pekińska
  • 100g makaronu ryżowego
  • 1cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 2 opakowania papieru ryżowego
  • olej
  • Sól i pieprz

Cebulę szatkujemy i smażymy na patelni na złoty kolor. Dodajemy mięso mielone i startą na drobnych oczkach marchewkę. Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy drobno posiekany czosnek i imbir. Chwilę razem smażymy. Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do mięsa. W między czasie przygotowujemy makaron zgodnie z opakowaniem. Gotowy makaron drobno kroimy i przekładamy do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku sosem sojowym, przyprawą 5 smaków, solą i pieprzem. Farsz odstawiamy do wystygnięcia. Papier ryżowy moczymy na kilka sekund w zimnej wodzie (użyłam do tego głębokiego talerza). Gdy papier zmięknie układamy na nim farsz i zawijamy tak jak krokiety. Krańcowy brzeg posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Gotowe sajgonki posmarowałam delikatnie olejem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 min (sajgonki należy przynajmniej raz przewrócić). Podajemy ze słodkim sosem chilli. Smacznego!
Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

1 komentarz: