niedziela, 16 lutego 2014

Pomidorowe risotto


Składniki:
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g ryżu
  • 4 pomidory
  • ¼ czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 500ml bulionu
  • Łyżeczka masła
  • Olej
  • Sól i pieprz
Na patelni podgrzewamy olej z dodatkiem masła. Cebule szatkujemy i przekładamy na patelnie. Chwilę podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ryż. Smażymy na wolnym ogniu ok. 5 min. Do podsmażonego ryżu dolewamy stopniowo bulion i mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 10-15 min co jakiś czas mieszając i dolewając bulion, jeżeli ryż będzie suchy. W między czasie sparzamy pomidory, obieramy ze skóry, usuwamy miąższ i razem z papryką kroimy w kostkę. Gdy ryż będzie już gotowy dodajemy do niego pomidory z papryką, oregano i bazylię. Chwilę mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!!

2 komentarze: