Składniki:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200g ryżu
- 4 pomidory
- ¼ czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 500ml bulionu
- Łyżeczka masła
- Olej
- Sól i pieprz
Na patelni
podgrzewamy olej z dodatkiem masła. Cebule szatkujemy i przekładamy na
patelnie. Chwilę podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ryż.
Smażymy na wolnym ogniu ok. 5 min. Do podsmażonego ryżu dolewamy stopniowo
bulion i mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 10-15 min co jakiś czas mieszając
i dolewając bulion, jeżeli ryż będzie suchy. W między czasie sparzamy pomidory,
obieramy ze skóry, usuwamy miąższ i razem z papryką kroimy w kostkę. Gdy ryż
będzie już gotowy dodajemy do niego pomidory z papryką, oregano i bazylię.
Chwilę mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!!
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńKocham risotto! Pomidorowa wersja brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuń