Chyba każdy z nas lubi chrupiące kawałki mięska. Najczęściej
przygotowujemy je przy użyciu tradycyjnej bułki tartej. Czasami jednak mam
ochotę na coś innego. Dzisiejsza, bardzo chrupiąca, panierka z płatków
kukurydzianych w połączeniu z czosnkiem i bazylią doskonale komponuje się z
kurczaczkiem. Dla mnie to fantastyczne połączenie. A dla Was? Sprawdźcie sami! :)
Składniki (na 2 osoby):
Chrupiące paluszki z kurczaka:
- 2 piersi z kurczaka
- Płatki kukurydziane
- Przyprawa do mięs Knorr
- Sos sojowy
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- sól i pieprz
- olej
Piersi z kurczaka kroimy na ok. 1cm paseczki. Skrapiamy
olejem, sosem sojowym, posypujemy przyprawą do mięs Knorr, solą i pieprzem.
Wstawiamy do lodówki na 30 min. Płatki kukurydziane rozgniatamy na małe kawałki
– ja zawsze wrzucam je do woreczka i wałkuję wałkiem do ciasta:).
Dla urozmaicenia smaku dodajemy do nich granulowany czosnek i suszoną bazylię.
Piersi z kurczaka zanurzamy w jogurcie naturalnym i następnie w powstałej
panierce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy paluszki z obu stron. Odkładamy
na papierowy ręcznik, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Ja podałam
kurczaka z warzywami ugotowanymi na parze i sosem tzatziki. Smacznego!!
Warzywa i sos
tzatziki
- u mnie brukselka, brokuł i mini marchewki
- 2 świeże ogórki gruntowe
- mały gęsty jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżego koperku
- przyprawa do tzatzików
- sól i pieprz
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy
i odstawiamy na chwilę, aż puszczą wodę. Połowę jogurtu naturalnego mieszamy z
odciśniętymi ogórkami, przyprawiamy do smaku wyciśniętym ząbkiem czosnku,
koperkiem i przyprawą do tzatzików. Warzywa solimy i gotujemy na parze. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz