niedziela, 25 sierpnia 2013

Mizeria



To chyba moja ulubiona sałatka do obiadu. Idealna do każdego gatunku mięsa i ziemniaków – szczególnie tych młodych posypanych koperkiem… :)

Składniki:
  • 5 ogórków gruntowych
  • Mały gęsty jogurt naturalny
  • Szczypiorek lub pokrojona mała cebula
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Płaska łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz

Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Następnie solimy i odstawiamy aż puszczą wodę. Jogurt naturalny mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem, koperkiem, szczypiorkiem,  solą i pieprzem. Dodajemy go do odsączonych ogórków, mieszamy i podajemy. Smacznego!!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam. Chociaż gdzieś czytałam, że askorbinaza z ogórka zabija witaminę C nawet w cebuli :-( Ale co tam! :D

    OdpowiedzUsuń