To chyba moja ulubiona sałatka do obiadu. Idealna do każdego
gatunku mięsa i ziemniaków – szczególnie tych młodych posypanych koperkiem… :)
Składniki:
- 5 ogórków gruntowych
- Mały gęsty jogurt naturalny
- Szczypiorek lub pokrojona mała cebula
- 1 łyżka świeżego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- Płaska łyżeczka cukru
- Sól i pieprz
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki lub
ścieramy na tarce. Następnie solimy i odstawiamy aż puszczą wodę. Jogurt
naturalny mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem, koperkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Dodajemy go do odsączonych
ogórków, mieszamy i podajemy. Smacznego!!
Uwielbiam. Chociaż gdzieś czytałam, że askorbinaza z ogórka zabija witaminę C nawet w cebuli :-( Ale co tam! :D
OdpowiedzUsuń