Skoro już zjadłam zdrowe śniadanie to zamiast tradycyjnego
obiadu pozwolę sobie na małe szaleństwo. Naleśniki są jednym z moich ulubionych
dań i bardzo często je przygotowuję. Niejednokrotnie nie zdążę ich niczym
napełnić, gdyż zostają pochłonięte bezpośrednio po opuszczeniu patelni :).
Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować coś niebanalnego i eleganckiego co
zadowoli zarówno nasze oczy jak i podniebienie...
Składniki (na 2 porcje):
Na
ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- ¾ szklanki mleka
- ½ szklanki wody gazowanej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 4-5 szt. dojrzałych bananów
- Sok z cytryny
- Łyżeczka miodu – opcjonalnie (można użyć cukru)
- 4 łyżki wody
- ¼ tabliczki czekolady
- Łyżeczka margaryny
- Łyżeczka cukru
- Kilka łyżek mleka
- Opcjonalnie rum, amaretto lub inny ulubiony syrop/alkohol
Jajka ubijamy z cukrem i solą na jasną , puszystą masę –
dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze. Stopniowo dodajemy naprzemiennie
mleko z wodą i mąkę. Ma koniec do ciasta dodajemy 2 łyżki oliwy i mieszamy.
Ciasto odstawiamy na 30 min.
Dojrzałe banany rozgniatamy widelcem, przekładamy do małego
rondelka skrapiamy sokiem z cytryny i podlewamy wodą. Gotujemy chwilę na małym
ogniu cały czas mieszając, alby nic się nie przypaliło. Jeżeli banany są
niedostatecznie słodkie dosładzamy je łyżeczką miodu lub cukrem. Gotowy mus
odstawiamy i przykrywamy talerzykiem, żeby nie ostygł.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy margarynę z kostkami
czekolady. Delikatnie dolewamy mleko – nie za dużo, żeby czekolada nie była
zbyt płynna. Dosładzamy według upodobania i ewentualnie dodajemy likier.
Naleśniki smażymy na teflonowej patelni - ja nie dodaję oleju – dodałam go już do
ciasta. Na środek każdego naleśnika wykładamy czubatą łyżkę musu bananowego,
zbieramy brzegi ciasta i formułujemy sakiewki, które spinami wykałaczką – nie
zapomnijcie powiadomić domowników o ich występowaniu :). Przed podaniem gotowe
sakiewki krótko podgrzewamy w piekarniku.
Wykładamy naleśniki na talerz, dodajemy lody waniliowe i
całość polewamy polewą czekoladową… SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz