czwartek, 22 sierpnia 2013

Naleśnikowe sakiewki z musem bananowym i polewą czekoladową podane z lodami waniliowymi


Skoro już zjadłam zdrowe śniadanie to zamiast tradycyjnego obiadu pozwolę sobie na małe szaleństwo. Naleśniki są jednym z moich ulubionych dań i bardzo często je przygotowuję. Niejednokrotnie nie zdążę ich niczym napełnić, gdyż zostają pochłonięte bezpośrednio po opuszczeniu patelni :). Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować coś niebanalnego i eleganckiego co zadowoli zarówno nasze oczy jak i podniebienie...


Składniki (na 2 porcje):
Na ciasto naleśnikowe:
  •  2 jajka
  •  1 szklanka mąki
  •  ¾  szklanki mleka
  •  ½ szklanki wody gazowanej
  •  ¼ łyżeczki soli
  •  ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
Mus bananowy
  •  4-5 szt. dojrzałych bananów
  •  Sok z cytryny
  • Łyżeczka miodu – opcjonalnie (można użyć cukru)
  • 4 łyżki wody
Polewa czekoladowa
  •  ¼ tabliczki czekolady
  • Łyżeczka margaryny
  •  Łyżeczka cukru
  • Kilka łyżek mleka
  • Opcjonalnie rum, amaretto lub inny ulubiony syrop/alkohol
4 gałki lodów waniliowych

Jajka ubijamy z cukrem i solą na jasną , puszystą masę – dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze. Stopniowo dodajemy naprzemiennie mleko z wodą i mąkę. Ma koniec do ciasta dodajemy 2 łyżki oliwy i mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 min.
Dojrzałe banany rozgniatamy widelcem, przekładamy do małego rondelka skrapiamy sokiem z cytryny i podlewamy wodą. Gotujemy chwilę na małym ogniu cały czas mieszając, alby nic się nie przypaliło. Jeżeli banany są niedostatecznie słodkie dosładzamy je łyżeczką miodu lub cukrem. Gotowy mus odstawiamy i przykrywamy talerzykiem, żeby nie ostygł.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy margarynę z kostkami czekolady. Delikatnie dolewamy mleko – nie za dużo, żeby czekolada nie była zbyt płynna. Dosładzamy według upodobania i ewentualnie dodajemy likier.
Naleśniki smażymy na teflonowej patelni  - ja nie dodaję oleju – dodałam go już do ciasta. Na środek każdego naleśnika wykładamy czubatą łyżkę musu bananowego, zbieramy brzegi ciasta i formułujemy sakiewki, które spinami wykałaczką – nie zapomnijcie powiadomić domowników o ich występowaniu :). Przed podaniem gotowe sakiewki krótko podgrzewamy w piekarniku.
Wykładamy naleśniki na talerz, dodajemy lody waniliowe i całość polewamy polewą czekoladową… SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz